blog

Neon, kunst en Rotterdam

Nog t/m 30 oktober is bij de Rotterdamse galerie Joey Ramone een tentoonstelling te zien met het nieuwste werk van de eveneens Rotterdamse kunstenaar Gyz La Rivière (1976). Eyecatcher in deze expo is het neon-werk ‘Sex, Lies, and Videotape’ (2021), vrij naar de gelijknamige film van Steven Soderbergh uit 1989. NeonTime werkt al jaren met Gyz en leverde ook deze knalroze letters. Wat is de aantrekkingskracht van neon? We vragen het Gyz. 

Gyz La Rivière, Sex, Lies, and Videotape (2021)

Bij de grote stad hoort neon en vice versa
“Het is dat ‘grote-stads-gevoel’ dat je krijgt van neon. Neonlicht heeft een magische werking en het zorgt voor, vaak ook onverwachte, herkenningspunten in de stad. Zo betekent voor veel Rotterdammers de reusachtige lichtreclame van Van Leeuwen Buizen, ter hoogte van Kleinpolderplein, “we zijn bijna weer thuis”. Dat dacht ik als kind al, vanuit de auto. Die letters zijn nu helaas geen neon meer, trouwens. Hetzelfde geldt voor de enorme en ondertussen verdwenen Heineken reclame aan een kantoorgebouw aan het einde van de Coolsingel en de verdwenen Rizla neonreclame op het dak van het Groothandelsgebouw naast Centraal Station. Ze staan beiden nog te branden op mijn netvlies. Of de neonletters van ‘Alles van waarde is weerloos’, de regel van Lucebert op de Blaak, vlakbij de Willem de Kooning Academie, die ik nooit begreep toen ik klein was. Of de prachtige jaren vijftig neon-gevel van de beroemde Rotterdamse IJssalon Capri - en zo kan ik nog wel doorgaan. Bij de grote stad hoort neon en vice versa.” 

Sinds 2008 heeft Gyz La Rivière negen neonwerken gerealiseerd, allemaal met NeonTime. Een selectie:

Gyz La Rivière, No Tears (2013). Hogeschool Rotterdam Art Collection. Foto: Bob Goedewaagen

Gyz La Rivière, Hot Dog? (2012). Hogeschool Rotterdam Art Collection. Foto (detail): Gyz La Rivière

Gyz La Rivière, Gothic Modernist Tendencies (2009). Foto: Gyz La Rivière

Over Sex, Lies, and Videotape
Kort over de tentoonstelling; het was tijdens de coronapandemie dat het fenomeen ‘videotheek’ Gyz greep. De nostalgie, het zoeken tussen de rekken. En het menselijk contact; dat krijg je niet meer als je Netflix aanzet. Hij doorzocht diverse archieven om een nagenoeg compleet overzicht te geven van alle videotheken uit groot Rotterdam. Dit resulteerde in de tentoonstelling bij Joey Ramone en een boek, dat is verschenen bij nai010 uitgevers: “een ode aan het vervlogen VHS-tijdperk en een lofzang op de videotheek als sociaal instituut in de buurt.” 

Uit het archief van NeonTime 
Gyz kwam tijdens zijn vooronderzoek ook langs bij NeonTime, om te snuffelen in óns foto-archief. In het verleden hebben wij voor diverse videotheken neon signs gemaakt en daarna is vaak een foto bewaard gebleven. Kijk even mee voor een trip down memory lane