blog

Hoe krijgt neon zijn kleur

Bijna iedereen kent de kleurige beelden van The Strip in Las Vegas en Time Square in New York. Fel verlicht in sprankelende neon-kleuren schitteren deze wereldberoemde plekken je tegemoet. Sin City. The city that never sleeps. Waar hebben deze steden hun glans aan te danken? Neonverlichting. Heel veel neonverlichting. In roze, geel, groen, blauw, paars, bedenk het maar. Maar heb je er weleens bij stilgestaan hoe al die verschillende kleuren tot stand komen? Niet door een simpel verfje in ieder geval.

Screenshot_20200808-205059~2.png

Gassen
Een neonlamp is een onder lage druk met neon (of een ander edelgas) gevulde glazen buis, waarin door een gasontlading licht opgewekt wordt. Met het gas neon kun je zo een rood-oranje gloed opwekken. Voor andere kleuren wordt de buis doorgaans met een ander gas gevuld: argon. Door de toevoeging van een klein druppeltje kwik ontstaat een lichtblauw schijnsel. In de basis worden in de neon-industrie alleen de edelgassen neon en argon gebruikt. Waarom edelgassen? Deze reageren niet met andere elementen en blijven dus inert. 

Poeders en gekleurd glas
Om het kleurenspectrum nog verder te vergroten zijn er poedercoatings. Deze worden aan de binnenzijde van de lamp met argon en kwikdamp aangebracht. Deze poeders bevatten fluorescerende of fosforescerende bestanddelen. Ze worden lichtgevend door de (ultra)violette straling die ontstaat door de elektrische ontlading in de buis. Verschillende poedermengsels maken neonlicht in alle denkbare kleuren mogelijk. Er zijn verschillende opties:

  • droogpoeder;

  • vloeibare suspensie op reeds gevormde buizen;

  • poeder op buizen die nog gevormd moeten worden. 

Veel briljante kleuren worden daarnaast met buizen van gekleurd glas gemaakt, al dan niet in combinatie met verschillende fluorescentiepoeders.

Screenshot_20200808-205331~2.png

Helium, Krypton, Xenon
Naast neon en argon zijn ook andere edelgassen bruikbaar - helium, krypton of xenon bijvoorbeeld. Deze zijn echter minder gangbaar omdat ze een zeer hoge spanning nodig hebben om te ontsteken of zeer kostbaar zijn. In al deze gevallen spreken we toch steeds over neonlicht, omdat gebruik wordt gemaakt van dezelfde techniek.

Onovertroffen neon
Neon is een populaire keuze in de wereld van lichtreclame. Mede door zijn veelkleurigheid en de onovertroffen helderheid. Verschillende kleuren neonlicht zijn met elkaar te combineren en delen van de verlichting kunnen afwisselend worden aan- en uitgeschakeld, waardoor de meest opvallende reclameborden kunnen worden gemaakt. 

NeonTime Rotterdam
NeonTime is de specialist in Rotterdam op het gebied van neon lichtreclame en signing. Neem contact op of kom langs in de showroom om diverse voorbeelden van ons aanbod te bekijken; we heten je van harte welkom.

NeonTime Lichtreclame
Industrieweg 103
3044 AS Rotterdam
Nederland

tel: 010 436 27 86
mail: info@neontime.nl